söndag, december 11, 2005

Svts guide till galaxen

I Aktuellts 21-sändning ikväll visades ett reportage om den svenska Isaf-styrkan. Ur ett filmvetenskapligt perspektiv skulle reportaget kunna beskrivas som intressant med tanke på alla intertextuella referenser till tyska propagandafilmer från andra världskriget. Med tanke på att det är ett nyhetsreportage som producerats och sänts inom ramarna för svensk statlig television blir dock omdömet snarare - helt jävla skogstokigt.

Reportaget tar sin början i den svenska Isaf-styrkans förläggning där tittarna minsann får veta att grabbarna lever under hårda förhållanden. Ett halvår ska de vara här. Internetuppkopplingen är "svajig", de får bara två hemresor och fritiden är ju så spartansk. Fysisk träning och dvd-filmer är allt som erbjuds. Klipp till två av killarna som säger att "det är coolt att kunna säga att man har sovit i sovsäck i sex månader.".

Men vad är det för halsbrytande hjälteuppdrag styrkan pysslar med just idag då? Jo, dagens uppdrag är att visa upp sig på stan. Det är viktigt att synas men man ska inte "se ut som en brutal ockupationsmakt". Säger kommentatorn medan grabbarna glider förbi kameran iförda stridsvästar och automatkarbiner.

När soldaterna ger sig ut på sin mission får vi veta att "stämningen är glad och uppsluppen, svenskarna möter idel leenden". Utrustningen använder man väl. En soldat rapporterar ytterst korrekt på sin radio: "Jag ska köpa några brödkakor, slut kom" och får det uppstyrda svaret "Ja, det är upp-fatt-at, klart slut". Sedan delar man ut lite tidningar till folk, för då blir afghanerna så nöjda och glada.

Men kommentatorn tar snabbt ned oss på jorden efter detta idylliska scenario. Det är ju trots allt bara två veckor sedan två svenskar dödades i ett bombattentat. En av soldaterna, Johan, säger att "vi har höjt riskmedvetenheten men kör på!"

Isaf deltar i en ockupation underställda Nato. Två svenska soldater omkommer, vilket är en tragedi för alla inblandade. Efter flera års nyhetstorka från ett land under ockupation - en ockupation som Sverige deltar i - stiger plötsligt nyhetsvärdet. Men vad rapporteras det om? Inte ett ord om det afghanska folkets villkor, om det egentliga politiska läget eller något annat som är relevant att veta om Sveriges/Isafs/Natos roll i detta folks livstragedi som målas upp som en fars. Det afghanska folket - som beskrivs som så dumma att de helt missar soldaternas vapen och innebörden av deras närvaro om de får en tidning - spelar statister i de svenska soldaternas hjälteepos, där korrekta radioanrop om brödinköp lyckas genomföras trots svajig internetuppkoppling. Dramaturgin känns väl igen, från andra världskrigets propagandafilmer till Försvarsmaktens rekryteringsinformation. Presentera en välpolerad yta så slipper vi diskutera innehållet.

Jag minns när amerikanskt flyg bombade ett afghanskt bröllop i juni 2002. 48 personer dog. Hur gick de för de överlevande? Hade de ett hem att återvända till? Hur sov de, den där första natten efter attentatet? Två svenskar har dött under frivilligt deltagande i ett amerikanskt kolonialkrig. Hur många afghaner som dött - i bombattentat, svält och sjukdomar - finns inga exakta siffror på. Hur många som svultit, sörjt och fantsiserat om en svajig internetuppkoppling eller en sovsäck att känna sig cool i kan vi endast spekulera kring.

Försvarsmaktens hemsida berättar egentligen allt vi behöver veta: "Läs mer om Isaf på Natos hemsida!"

Avslutningsvis måste jag bara lyfta fram reportagets slutsekvens som är helt surrealistisk. Teamet filmar afghansk hästsport med kommentaren: "Det är lika brutalt som populärt. Och endast för män."

Vad fan syftar de till? Elitseriehockey?

23 Comments:

Anonymous Kerstin said...

Såg också inlägget och reagerade med ilska. Du har gjort en bra analys av det.

12 december, 2005 02:38  
Anonymous Anonym said...

Fy fan va bra skrivet ! Hur länge skall vi fortsätta med att inte ställa frågor ? Blev bedrövad när jag såg inslaget, soldater som beskriver situationen som en härlig semester, fan inte klokt, varför frågar ingen hur dem inhemska barnen mår av ameerikas bomber och pickadoller ?

12 december, 2005 14:15  
Anonymous Anonym said...

Helt klockrent... jag går ofta in på din blogg men måste tyvär säga att jag oftast blir besviken för du skriver sällan..

Lite fler poster skadar inte, men den som väntar på nåt gott....


KEEP IT UP!!

12 december, 2005 14:36  
Anonymous Anonym said...

Jag såg inslaget och såg inte alls något som verkar konstigt. Ja, dom har det "tufft" jämfört med hur vi har det och att sova i sovsäck i 6 månader är ganska lång tid, ja.

Kommentaren om radioapperaten var bara löjlig, så vitt jag vet har radiodugligheten inget med hur väl internet fungerar. Och det är väl klart dom passar på och är extra duktiga när kameran är på, vem kammar sig inte lite extra inför ett fotografi?

12 december, 2005 17:39  
Anonymous alf said...

vissa kallar det ockupation andra befrielse. De soldater som ingår i isaf riskerar dagligen sina liv för att göra afghanistan säkert, att USA bombar är väl knappast en svensks fel.
Säga vad man säga vill, men vi bör ändå behandla våra soldater med respekt. De gör mer än vi som sitter på våra höga hästar i Sverige.

12 december, 2005 18:26  
Anonymous Anonym said...

Och om de inte tas hem snart (vilket jag absolut inte hoppas de gör), hoppas du då att fler svenska soldater ska dödas av terrorister?

12 december, 2005 19:20  
Blogger Joel Malmqvist said...

Svenskarna i Isaf gör ett viktigt jobb och det är bra att det skildras av svenska medier.

Afghanistan angreps 2001 därför att landet skyddade de terrorister som låg bakom 11 septemberdåden i New York och Washington. Attacken var i enlighet med folkrätten, eftersom FN-stadgan tillåter våldsanvändning i självförsvar.

Svenskarna och Isaf finns i Afghanistan för att garantera säkerheten. Afghanistan har präglats av inbärdeskrig och invasioner i decennier och det är först nu som hoppet om demokrati och utveckling spirar. Men drar sig de utländska fredsbevararna bort kommer Afghanistan åter falla tillbaka i inbärdeskrig, ty talibaner och olika krigsherrar är alltjämt ett hot.

De svenska soldaterna kan närmast betraktas som biståndsarbetare som dagligen riskerar livet för att Afghanistan ska vara säkert och kunna utvecklas mot demokrati. De är värda all respekt, särskilt nu då två av dem avlidit i tjänsten och en sårats allvarligt.

Jag har skrivit om detta på min blogg: http://malmqvist.blogspot.com/2005/12/support-our-troops.html

13 december, 2005 07:43  
Anonymous Anonym said...

"Jag ska köpa några brödkakor, slut kom"

Haha! vilken svärmorsdröm! Kunde dom inte dragit till med något ännu rejälare, som t ex "Jag ska bara baka en sockerkaka åt några ledsna barn, slut kom"

Bra skrivet!

/Erik

13 december, 2005 14:04  
Anonymous Anonym said...

"skall bara ringa och kolla om joel malmqvist fortfarande kan kalla sig sosse, over and out, kom."

14 december, 2005 17:26  
Blogger Mia Sand said...

:)

14 december, 2005 19:37  
Blogger Joel Malmqvist said...

Visst fan kan man kalla sig sosse och vara positiv till att svenska soldater jobbar med att halla inbordeskriget borta fran Afghanistan. Det ar en s-regering som har satt svenskarna under Isaf-befal i Afghanistan och det var en enig s-grupp i riksdagen som rostade for att fler soldater ska skickas dit.

Min uppfattning ar att Sverige ska delta i fredsbevarande insatser (och vid behov fredsframtvingande insatser) dar sadana kravs och att vi ska gora det tillsammans med andra: FN, EU eller Nato. Sjalvklart ska vi inte hjalpa till att ockupera lander efter att de angripits i strid med folkratten, dvs vi ska inte skicka trupp till Irak for att hjalpa Bush och Blair med deras dirty work.

Att anklaga Sverige for imperialism och kolonialism ar idiotiskt: Sverige vill inte kontrollera Afghanistan, vi har inga ekonomiska intressen i landet. Det samma galler Kongo, Bosnien och Kosovo och andra lander dar svenska militarer finns. Sveriges militara internationella verksamhet ar fortsattningen pa en politik for att skapa fred och skydda manskliga rattigheter i varlden som svenska socialdemokrater arbetat for i decennier. Da handlade det om kritik av apardheid i Sydafrika och kritik mot Vietnamkriget, idag om att garantera sakerheten i Afghanistan for att mojliggora ekonomisk utveckling och demokrati.

14 december, 2005 20:53  
Anonymous Anonym said...

Du är ett får, Joel Malmqvist. "Bää, bää, bää!" är allt jag hör inuti mitt huvud när jag försöker läsa dina inlägg.

"Sverige vill inte kontrollera Afghanistan, vi har inga ekonomiska intressen i landet."

Att Sveriges vapenexport till USA och Storbritannien ökat med flera hundra procent de senaste åren är väl förstås bara en slump som har absolut ingenting att göra med invasionerna av Irak och Afghanistan?

22 december, 2005 18:42  
Anonymous Anonym said...

Jag är inte för ockupationen; jag anar försvarsindustrins intresse bakom ridån; jag tycker inte om USA's världsturne för vad de kallar "fred och frihet"; ändå så är jag ett får för jag har varit där två vändor. Vi som jobbar/jobbat där kanske ser det lite kortsiktigt och tror att vi gör en skillnad. Men vilken rätt har ni att döma mig? Har ni delat ut medicin till sjuka barn, grävt brunnar och försökt ordna bostad till stackars familjer som fått sina hus sönderbombade av amerikanska bomber. Tror ni jag hyllar krigshetsarna då

VILKA TROR NI JAG TÄNKER PÅ FÖR VARJE MINA JAG PLOCKAR UPP UR AFGHANSK JORD NORR OM MAZAR-I-SHARIF? USA ELLER DET BARN SOM FÅR LEKA OCH BLI VUXEN MED EN HEL KROPP....

EFTER ATT HA VARIT PÅ TVÅ BEGRAVNINGAR NU SÅ ÄR JAG LITE TAGEN MEN LÅT INTE MIG AVBRYTA ERT FÖRDÖMANDE AV OSS SOM TROR ATT VI GÖR EN INSATS.

11 januari, 2006 20:43  
Anonymous Anonym said...

Ni tror fel, och ni gör inte en insats. Var god försök igen.

20 mars, 2006 21:25  
Anonymous Anonym said...

"Ni tror fel, och ni gör inte en insats. Var god försök igen."

Jag kan inte annat än att hålla med, vad fan gör det om ett par Afghanska snorungar blir köttfärs efter att ha trampat på en mina...?

20 mars, 2006 21:42  
Anonymous Anonym said...

Måste berömma de senaste två överbevisningarna av att det faktiskt finns människor som andas och lever trots uppenbar hjärndöd. Det är fel att Sverige har trupp i Afghanistan men det är lika fel att klandra de godtrogna nu som det var att klandra de som i början åkte till Vietnam. Då precis som nu menade de rätt men det blev så fel. Det stora frågetecknet som måste rätas ut är huruvida det föregående inlägget överhuvudtaget bör kommenteras. På vilken medmänsklig grund står denna människa???

25 mars, 2006 01:16  
Anonymous ISAF said...

Hvilken hjernedød forsamling er det som utaler seg her.
Allierte med Pakstanske Talibaner som elsker at Afghanska snorungar blir köttfärs.
Terroristene trener og forsynes fra Pakistan.

28 maj, 2006 02:54  
Anonymous Anonym said...

Jag respekterar att ni tycker som ni gör angående Sveriges deltagande. Man kan också tycka att problematiken om hur det politiska läget ser ut, vart Afghanistan egentligen är på väg, osv, kunde lyftas fram mer.
Men jag undrar om ni själv har varit på plats och pratat med hur afghanerna själv ser på saken. Ni framställer det som en sanning att afghanerna ser Isaf som en okkupationsmakt. Därmed gör ni er själv skyldiga till att dra alla över en kam.
Och att tro att de svenska soldaterna ser på sitt uppdrag som en semester är ett respektlöst uttalande som gör mig förvånad och nedvärderar de insatser som de faktiskt gör.
De riskerar sina liv och gör något konkret istället för att sitta hemma.

"Fakta och verklighet stämmer inte alltid överrens..."

04 augusti, 2006 11:00  
Anonymous Anonym said...

Hello!

Nice site, keep up the good work .

[url=http://buy-phentermine.hem.nu]http://buy-phentermine.hem.nu[/url] BUY PHENTERMINE
BUY PHENTERMINE
http://buy-phentermine.hem.nu buy phentermine
http://buy-phentermine.hem.nu phentermine online
http://buy-phentermine.hem.nu order phentermine
http://buy-phentermine.hem.nu cheap phentermine
http://buy-phentermine.hem.nu buy phentermine online
http://buy-phentermine.hem.nu phentermine diet pill
http://buy-phentermine.hem.nu phentermine online pharmacy
http://buy-phentermine.hem.nu phentermine prescription
http://buy-phentermine.hem.nu what is phentermine
http://buy-phentermine.hem.nu free phentermine

15 januari, 2007 19:35  
Anonymous Anonym said...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. »

16 mars, 2007 02:59  
Anonymous Anonym said...

min pojkvän är nere i afghanistan nu och jag blir väldigt arg när jag läser vissa inlägg här som jag tycker är fruktansvärt omogna. det han och dom andra gör där nere i afghanistan är en hjälteinsats och inget annat, det klart jag tycker det är fruktansvärt jobbigt att han är där nere men han gör faktiskt något gott. ni vet inte ett skit om hur deras liv ser ut där nere så sluta framställa dom som en bunt idioter som bara går runt och försöker se coola ut

29 november, 2007 20:58  
Anonymous Anonym said...

meget interessant, tak

08 december, 2009 18:03  
Anonymous Anonym said...

Tack for intiresny Blog

19 mars, 2010 11:07  

Skicka en kommentar

<< Home