måndag, september 12, 2005

Röst(f!)ske

Göran Greiders krönika i Metro idag (finns här som pdf) tar på ett mycket bra sätt upp det problematiska i Fi:s identitetspolitik. När en rättvisefråga läggs till grunden för ett parti blir resultatet snarare kontraproduktivt. Feminismen bör förankras till en bred folkrörelse och kopplas till frågor om solidaritet. F!s enfrågepolitik riskerar snarare att avpolitisera feminismen och göra den till ett smalt undantag, just det särintresse F! påstår sig vilja motverka. Den endimensionella maktanalys F! använder ansågs fräsch på 70-talet, men har sedan dess kritiserats av feminister - svarta, homosexuella, arbetarklass, kvinnor, män - i decennier (vilket David Tjeder behandlat här). Det är förvånande att Gudrun Schyman har så dålig koppling till senare års politik och forskning. Att hon dessutom är beredd att alliera sig med en borgerlig regering stinker lång väg.

7 Comments:

Anonymous kas said...

all ojämlikhet i näringslivet beror på kvinnor .. och hur vet vi det .. kvinnor äger mer företag än män .. och gillar att sätta in män på topposter för att dom är bättre på företagande. ... så småningom ärvs det å sen börjar det om ...


kallt sa isbjörnen

21 september, 2005 21:06  
Blogger kamikaze said...

Vad far vi vänsterfeminister ut av att dissa F! egentligen? e det inte 1) att sla in öppna dörrar och 2) att promenera rakt in i patriarkatets splittraochsöndra taktik? varför inte se F! som en feministisk aktivitet av manga? Inte tävlar F! med feminism inom sossarna eller vänstern, utan tvärtom. Inte heller sa att kvinnokampen star och faller med F! utan förstas sa att F! är en produkt av kvinnokampen.

Liberaltomtarna däremot bör dissas och dina dissningar e fett snygga och läses med stor behallning.


kärlek och reformer,
petra

22 september, 2005 00:18  
Blogger Blogrankers said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

28 september, 2005 16:43  
Anonymous annika b said...

Men.... började inte hela arbetarrörelsen som ett parti för jobbare kontra överklassen? En hel drös frågor hamnade bredvid, som kvinnosaken, rätt för handikappade, homosexuella, miljön, you name it. Hela socialiströrelsen är en rättvisebaserad rörelse.

11 oktober, 2005 13:07  
Anonymous J said...

Hela socialiströrelsen är en rättvisebaserad rörelse.
??????????????????
Vilken arbetare har råd med palatset som Göran Persson bygger i Sörmland?
Rättvisa är det sista socialiströrelsen bygger på...Fy

12 oktober, 2005 13:37  
Anonymous steven said...

Både Annika B och Petra har helt rätt.

Dessutom är feminism alls ingen enfrågepolitik. Den som anser det förstår inte varken Annikas eller Petras inlägg, eller fenomenet med gröna partier världen om.

Sen att Schyman kan tänka sig ingå i en allians med borgarpartierna är ju tragisk men taktisk politik som verkligen vill vara med och räknas. Det är faktiskt lite roligt. Hoppas för världen att om vi är så olyckliga att vi får en borgerlig regering att F! sitter där också, och skär i det fettiga patriarkköttet. (Och att dom ställer till med övrig annan aggressiv vänsterpolitik)

20 oktober, 2005 20:10  
Blogger The Lava Eater said...

Är feminism automatiskt vänster? Om den är det är det ju helt logiskt att vägra borgerlig alliansregering. Men - är det så? Om den inte är det, då är det idioti att inte hålla dörren öppen. Att inskränka sig av blocktillhörigheter och larva sig är ju dumt till att börja med, om man är en tänkande fri människa kan man se bra och dåligt med alla idéer från alla sidor. Jag kommer nog inte rösta på F! för jag avskyr Gudrun, jag tror inte på att applicera feministiska analyser på allt för att komma på vad man ska göra och så vidare - men jag ser en del förslag som är bra. Det främsta är samlevnadsbalken som jag blev bestört av behandlingen av i media. F! skulle nog varit mer taktiska och kallat den "Kärleksbalken" så ingen kunde negga om den. Hur som helst, vad är den om inte liberal?

24 oktober, 2005 16:17  

Skicka en kommentar

<< Home