tisdag, mars 22, 2005

Vem har rätt till kultur?

Debatten om fildelning går vidare. På ena sidan står ungdomar och låginkomsttagare som endast har möjlighet att konsumera kultur genom nedladdning. På andra sidan står höginkomsttagare, skiv – och filmbolag med Antipiratbyrån i spetsen och skäller som rabiessmittade hundar för att inte gå miste om en enda spänn i sina redan så stinna plånböcker. Över en natt tycks kopiering och nedladdning av material ha blivit kriminellt och en allvarlig samhällsfråga, när granskningen istället borde gälla skivbolagsindustrins vidriga kulturmonopol och den ekonomiskt ohållbara situation studenter och låginkomsttagare befinner sig i.

Faktum kvarstår. En framtida lagstiftning mot nedladdning av kultur kommer inte att öka piraternas inkomst, och sålunda inte förhindra fildelningen. Fildelning utförs inte på grund av girighet (även om jag förstår att det ligger nära till hands för Antipiratbyrån att dra den slutsatsen…) eller som någon slags affärsidé. Det är många människors enda möjlighet att ta del av kunskap och kultur. Ett kriminalisering av denna verksamhet är näst intill ett demokratiskt övergrepp. Självklart finns andra lösningar. Bland annat föreslår Ung Vänster ett Internetbibliotek.

Den senaste tidens debatt om fildelning och copyright bär spår av en vidrig samhällssyn. Bakom den ekonomiska täckmanteln döljer sig åsikter om vem som har rätt till kunskap och kultur – och vem som inte har det. En framtida lagstiftning som kriminaliserar nedladdning tyder på en skrämmande utveckling där somliga har rätt till kunskap och kultur – och andra inte. Vad kommer härnäst? Förtur för höginkomsttagare på biblioteken?

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ung vänsters förslag kommenterades av en jag citerade i en av mina blogposter härom dagen - liksom av mig på
http://magnusorerar.blogspot.com/2005/03/
replik-artisters-syn-p-fildelning.htmlEn varning kanske: Det är väl lite "höger" enligt ditt synsätt... men inte så farligt (och väldigt humanistiskt, hoppas jag i alla fall - om vi nu har några gemensamma preferenser beträffande humanism... säkert några...)

Förresten motiverade Göran Greider att han inte gillade piratkopiering med att det inte går att rakt av blanda in radikala socialiska regler i ett marknadssamhälle, och att de som skapat på något sätt måste ha en ersättning. Biblioteksförslaget löser inte det, som du ser några sidor ner i min blogpost... (Ung Vänster i lätt-hittad bold-stil!)

Glad Påsk! Proletär icke-borgerlig Påsk om du så vill... ;-)

23 mars, 2005 01:47  

Skicka en kommentar

<< Home